Spijks.com


De nieuwe Privacy wetgeving is een goed moment om alles wat van mij ergens online zwerft eens te bekijken en samen te voegen. .

Deze verhuizing gaat nogal wat voeten in de aarde hebben. Alle pagina'sen producten moeten bekeken en waar nodig aangepast worden worden.
Spijks Blog | Spijks Vintage Kitchen & Tableware Shop


Het zal niet snel gaan maar alles krijg weer een plekje op termijn.

Met vriendelijke groet

Spijks.com


Spijks Reizen Italie, Umbrie

Italie, Umbrie, Assisi

italie Umbrie Assisi 1
Italie Umbrie Assisi 2
Italie Umbrie Assisi 3
Italie Umbrie Assisi 4
Italie Umbrie Assisi 5
Italie Umbrie Assisi 6
Italie Umbrie Assisi 7
Italie Umbrie Assisi 8

Volgens de stapel reisgidsen die we hebben meegenomen is er in Assisi een hele mooie kerk. Vanuit Arezzo over wegnummer 71 via Perugia naar Assisi. Een prachtige route. Omdat je door de vallei rijd heb je prachtige uitzichten over de landerijen en de berglandschappen met hun kerken Burchten, oude bergdorpjes en het Lago Trasimeno.

Als je in de buurt van Assisi komt denk je de kerk al te zien liggen echter dit is de kerk die veel te groot is voor het naburige kleine dorpje. We hadden de afslag gemist, dat was maar goed ook. Want als je een afslag te laat neemt kom je langs een geweldige route waardoor het Assisi heel mooi van een afstand ziet liggen. Wij hebben geparkeerd bij de parkeerplaats voor de bussen, betaalden 3.20 euro voor ons gehele verblijf, waar we even gebruik gemaakt hebben van een bijzonder schoon toilet.

Met de roltrappen naar boven gegaan (wat een luxe niet zelf tegen deze berg aan klimmen). Als je onder de toegangspoort doorloopt loop je direct een andere eeuw binnen. Buiten de bergen pelgrims en toeristen is de sfeer bijzonder rustig en zie je veel nonnen en monniken in traditionele gewaden. (die net zo met een mobile telefoon aan hun oor lopen als jij en ik).

De eerst kerk die we tegen kwamen was de

Cathedrale de Chiara

. De basiliek van de heilige Clara is een gotische kerk uit de 13e eeuw. De voorgevel is van roze en witte steen en versierd met een roosvenster. Boven het hoofdaltaar bevinden zich fresco,s. In de San Giorgokapel zijn relikwieŽn van de heilige Clara. Hier hangt ook het kruis dat in San Damia tot St.-Franciscus sprak.

In een tombe onder de kerk ligt Sint Clara opgebaard in een prachtige marmeren omgeving. Bij de ingang stond een soort van bewaker die moet letten op kleding en camera's. Hou er rekening mee dat je in kerken je schouders moet bedekken met een vestje, jasje of sjaal.

We volgen de bordjes

San Francesco kerk

. Op 26 september 1997 werd Assisi getroffen door een zware aardbeving. Er vielen vier doden. De Basilica werd ernstig beschadigd; een deel van het gewelf stortte in. De kerk werd gedurende twee jaar gesloten wegens restauratie.De kerk werd in 2000 op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO geplaatst.
Deze kerk is van buiten al mooi. De ligging op de rand van een berg maakt het des te indrukwekkender. Als je binnen komt weet je niet wat je ziet. De hele kerk is van binnen met Fresco's bedekt. Met in het midden zoals gebruikelijk het altaar. De zitplaatsen voor de geestelijke, nonnen en monniken zijn bewerkt met prachtig hout inlegwerk. Dat moet echt monnikenwerk geweest zijn.

We dalen de trappen af naar de Beneden kerk. In de dertiende eeuw is deze beneden kerk gebouwd om alle pelgrims te kunnen herbergen. Eerst dalen we af naar de ruimte van de relikwieŽn van San Francesco. Hier zijn de gewaden, kleding en enkele dagelijkse gebruiksartikelen van San Francisco tentoongespreid. Terug de trap op naar de benedenkerk. We dalen af naar de tombe van San Francisco. Een sobere doch zeer indrukwekkende tombe. Vele biddende mensen. In plaats van kaarsen aan te steken kun je hier kaarsen kopen en deze offeren. (deze kaarsen worden zeer milieu bewust waarschijnlijk honderden keren verkocht.

Maar als iedereen hier een kaars zou aansteken zou de tombe binnen no-time zwart geblakerd zijn. Vanuit de benedenkerk gaan we naar buiten en komen in de prachtige kloostergang.

Piazza del Commune


Achter de resterende zuilen van de Romeinse Minervatempel is de kerk S. Maria sopra Minerva gebouwd. Naast de kerk zien we de stadstoren uit de 13e eeuw en het Palazzo del Podesta (hoofd van het stadsbestuur) eveneens uit de 13e eeuw. Aan de overzijde staat het Palazzo dei Priori uit de 14e eeuw. Hier zetelt nu het stadsbestuur en is de pinacotheek met veel Umbrische schilderijen gevestigd. Het geboortehuis van St.-Franciscus staat in de Vicolo S. Antonio.

Santa Maria sopra Minerva


Een kapel in Barokstijl. Veel pracht en Praal opgedragen aan Maria. Er zijn vele andere kapellen en kapelletjes. Deze resteren uit de tijd van de vele pelgrims.

Rocea Maggiore


De burcht werd in de 11e eeuw gebouwd, werd verwoest en later weer opgebouwd in 1367. Vanaf de toren heeft men een prachtig uitzicht.

Dom Rufino


Voorgevel is in Romaanse stijl gebouwd met drie roosvensters en een loggia. De portalen zijn versierd met diermotieven. Hier bevindt zich de doopvont waarin de H. Clara en de H. Franciscus zijn gedoopt. In de crypte kunnen we resten zien van de voormalige basiliek uit de 11e eeuw, ook is er een sarcofaag uit de 3e eeuw.

Stadsmuur


Deze is 5 km lang en er zijn 8 poorten in.

In de hoofdstraat zijn vele souvenir winkeltjes. Deze gaan mooi op in het straatbeeld omdat ze buiten niet veel reclame hebben. Terug via andere straatjes die allen de middeleeuwen ademen. Een cola en een broodje op het grote plein. Onderweg kom je vele kapelletjes tegen. In een van de winkeltjes een klein beeldje van een monnik gekocht ter herinnering. In de auto even rustig gaan zitten.

Er is nog veel meer te zien in dit pelgrims oord kaart met dank aan http://www.frommers.com/

Wat een prachtige stad en een van de mooiste kerken die we tot nu toe op onze reizen gezien hebben.

Met dank aan:
http://www.stedentipsvoortrips.nl/italie/assisi.htm
http://www.sacred-destinations.com/italy/assisi.htm
http://www.umbria.org/assisi/defaulteng.htm
Opdateret d. 12.8.2018