Spijks.com


De nieuwe Privacy wetgeving is een goed moment om alles wat van mij ergens online zwerft eens te bekijken en samen te voegen. .

Deze verhuizing gaat nogal wat voeten in de aarde hebben. Alle pagina'sen producten moeten bekeken en waar nodig aangepast worden worden.
Spijks Blog | Spijks Vintage Kitchen & Tableware Shop


Het zal niet snel gaan maar alles krijg weer een plekje op termijn.

Met vriendelijke groet

Spijks.com


Spijks Reizen Italie Chianti Tour en San Gimignano

Italie, Toscane, Chianti Tour en San Gimignano

Italie_Toscane_San_Gimignano_
Italie_Toscane_San_Gimignano
Italie_Toscane_San_Gimignano
Italie_Toscane_San_Gimignano
Italie_Toscane_San_Gimignano
Italie_Toscane_San_Gimignano
Italie_Toscane_San_Gimignano
Italie_Toscane_San_Gimignano
Chianti Tour en San Gimignano
De anti-muggen actie heeft geholpen! Actie. Na het heerlijk luieren van de afgelopen dagen is het tijd om de hersens en de ogen weer eens wat activiteit te geven. Om 6 uur opgestaan. Lekker ontbeten en in de auto gestapt op weg naar San Gimignano, via de 429. Een route dwars door het Chianti gebied. Uitgestrekte vergezichten over heuvellandschap en velden met druivenranken. De uitzichten benemen je af en toe de adem
Over een afstand van ca 100 km hebben we 2,5 uur over slingerwegen gereden. Onderweg zie je de mooiste toscaanse boerderijen. Het blijkt dat een enkele nog echt voor het boerenbedrijf gebruikt wordt. De meesten zijn, zoals je aan de bordjes langs de weg kunt zien, verbouwd tot hotels.
Onder weg wel enkele prachtige villa's tegen gekomen.
In San Gimignano aangekomen kwamen we er achter hoe toeristisch dit gebied is. We waren net op tijd, en konden nog parkeren vlak bij de ingang, € 2 p/u. Maar vlak na ons ging het bod vol op de poort.
De eerste indruk van het dorp is Toeristisch!!!. De ene na de andere souvenier winkel. Maar als je je blik iets boven de horizon werpt waan je je in de middeleeuwen. De huizen zijn goed bewaard gebleven en/of mooi gerestaureerd. San Gimignano is het Manhatten van de Middel Eeuwen. De 72 torens werden in de 12e en 14e eeuw gebouwd. Op dit moment zijn er nog maar 14 over. De oorsprong van de torens kent verschillende verhalen:
De torens zijn gebouwd zodat de mensen zich er in konder verschransen tijden familie vetes. (bron ANWB Actief) De torens zijn gebruikt om de geverfde textiel droog, stofvrij en uit de zon de drogen. In het dorp wisten ze als enige Saffraan te gebruiken als kleurstof. En de lengte van de stof bepaalde de prijs. Hoe hoger de toren hoe meer meters stof en dus hoe kostbaarder. (bron Michelin De groene Gids)
De hoogte van de torens was een blijk van rijkdom. Tevens was er een strijd tussen de edelheren wie het rijkste was en die strijd weg gevochten door een zo hoog mogelijke toren te bouwen zodat de buurman in de schaduw van jouw toren kwam te liggen.
Alle verhalen zijn plausibel. De waarheid zal ergens in het midden liggen.
Het dorp was een van de vaakst bezochte bedenvaarts plaatsen, echter door verlegging van de bedevaarts route is het dit nu niet meer.
Wel zijn de kerken prachtig. De Cathedraal is niet vrij te bezichtigen dus die hebben we links laten liggen. Maar de andere kerken zijn zeker de moeite waard. Prachtige fresco's en een mini tentoostelling over de aller eerste ambulances. Ook is er een museum over middeleeuwse martelwerktuigen in het dorp.
Aan het eind van onze wandeling was het tijd om de inwendige mens te versterken. Aan de hoofdweg een warm broodje gegeten op ter terras van La Cittadella Cafe, heerlijk kijken naar andere toeristen. We hebben de zelfde weg terug genomen en dat is aan te raden. De uitzichten zijn dan toch weer heel anders


Volgens verschillende websites:
San Gimignano is bekend om zijn dertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad zo'n 70 torens.

In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar toen deze werd verlegd en er een pestepidemie uitbrak, betekende dit een economische ondergang en het behoud van zijn middeleeuwse karakter. Alle straatjes gaan opwaarts naar het hoogste punt.

In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. San Gimignano is een van de bestbewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukstbezochte. In de zomermaanden rijden de touringcars met toeristen af en aan.

San Gimignano:
een unieke skyline met familietorens midden in het Toscaanse landschap De skyline van San Gimignano is waarschijnlijk het meest gefotografeerde silhouet van Toscane. De 14 overgebleven torens (in de 14e-eeuw waren er 72 Het stadje, dat ook wel het Manhattan van Toscane genoemd wordt, ligt op een hoogte van 334 meter midden tussen de idyllische wijn- en olijfgaarden.
Het historische centrum is met geld van de Unesco gerestaureerd en in 1990 tot wereldcultuurerfgoed uitgeroepen. Binnen de oude stadmuren is San Gimignano sinds de 14e-eeuw bijna onveranderd gebleven. Het plaatsje is met circa 7100 inwoners nauwelijks groter dan in de middeleeuwen. Het voordeel hiervan is dat alle bezienswaardigheden in een dag te bekijken zijn. Helaas bent u niet alleen, tijdens de zomer, weekends en feestdagen wordt de plaats overstroomd door toeristen. Om de drukte (en files!) te vermijden is het aan te raden om vroeg in San Gimignano te arriveren. Nog beter is het om een overnachting te boeken, u kunt dan 's avonds of in de ochtend het stadje in alle rust bekijken.
Parkeren: rondom het centrum liggen een aantal parkeerplaatsen (sommige bewaakt) waar u betaald kunt parkeren. Alleen bestemmingsverkeer heeft toegang tot het middeleeuwse centrum. In het hoogseizoen zijn de parkeerplaatsen soms vol.

Toeristen bureau: Ufficio Informazione Turistiche -
Pro Loco: Piazza Duomo, 1 - 53037 San Gimagnano. Tel. +39 0577 940008 - Fax 0577 940903. Email: prolocsg@tin.it of info@sangimignano.com.
Bezienswaardigheden San Gimignano: * De Torens van San Gimignano:
Naast de prachtige ligging zijn het vooral de 14 familie torens die het stadje beroemd gemaakt hebben. De hoogste is 54 meter. Beroemd zijn de torens van de familie Ardinghelli (Torri gemelle degli Ardinghelli) de tweelingtorens van de Ghibellijnse familie Salvucci (Torri gemelle di Salvucci) en de 51 meter hoge Torre Rognosa.

* Palazzo Nuovo del Podestà:
Het palazzo (ook wel Palazzo del Popolo genoemd)beschikt over een bezienswaardige binnenplaats met fresco's van Sodoma. In het 13e-eeuwse gebouw zijn tegenwoordig het gemeentehuis, het Museo Civico en de Pinacoteca ondergebracht. De toren van Palazzo del Podesta, Torre Grossa, is met 54 meter de hoogste van San Gimignano. De toren kan beklommen worden, met als beloning een fantastisch uitzicht over de stad en het glooiende Toscaanse landschap.

* Wandeling over de stadsmuren:
U kunt een wandeling maken over de lange dubbele stadsmuren (2176 meter).

* Museo d'Arte Sacra: Museum met o.a. religieuze schilderijen en beelden.

* Duomo o Baselica di Santa Maria Assunta: Kerk uit 1148, beschilderd met fresco's van de Scuola Senese: afbeeldingen uit het Oude en Nieuwe Testament.

* Palazzo Vecchio del Podestà: Aan het eind van de 18e-eeuw omgebouwd tot het Teatro dei Liggieri. De 51 meter hoge klokkentoren: Torre Rognosa hoort bij dit 12e-eeuwse palazzo.

* Rocca di Montestaffoli: Vanaf de resten van dit fort uit de 14e-eeuw heeft u een mooi uitzicht over het intieme stadje en de Toscaanse heuvels.

* Chiesa di Sant'Agostino: Romaans-gotische bedelordekerk met mooie muur-schilderingen. De belangrijkste fresco's werden in de 15e-eeuw door Benozzo Gozzoli geschilderd en laten scènes uit het leven van kerkvader Augustinus zien.


de kaart met dank aan www.planetware.com Tekst met dank aan:
http://nl.wikipedia.org/wiki/San_Gimignano http://www.vakantieinfo.com/san-gimignano.html

Opdateret d. 12.8.2018