Spijks.com


De nieuwe Privacy wetgeving is een goed moment om alles wat van mij ergens online zwerft eens te bekijken en samen te voegen. .

Deze verhuizing gaat nogal wat voeten in de aarde hebben. Alle pagina'sen producten moeten bekeken en waar nodig aangepast worden worden.
Spijks Blog | Spijks Vintage Kitchen & Tableware Shop


Het zal niet snel gaan maar alles krijg weer een plekje op termijn.

Met vriendelijke groet

Spijks.com


Spijks Reizen Italie Toscane Cortona

Italie, Toscane, Cortona

Italie Toscane Cortona_
Italie Toscane Cortona
Italie Toscane Cortona
Italie Toscane Cortona
Italie Toscane Cortona
Italie Toscane Cortona
Italie Toscane Cortona
Italie Toscane Cortona
De terugweg van Assisi, weer via de 71. Gestopt bij Cortona. We hadden op de heenweg borden langs de weg gezien en omdat we nog redelijk vroeg waren de auto geparkeerd (vlak voor de grote toegangspoort) Alweer een dergelijk prachtig stadje met een serene middeleeuwse sfeer. Afgezien van de bus Amerikanen waren er bijna geen toeristen. Heerlijk door de straatjes kunnen zwerven en de verschillende kerken kunnen bekijken. Absoluut het bezoeken waard. Vanaf de catherdaal heb je ook een prachtig uitzicht over de omgeving en zie je de karakteristieke begraafplaats liggen. Via de enige overgebleven eruskische poort naar buiten gegaan. En een poort verder het stadje weer ingelopen. Nog wat rondgeslenterd. Helaas was de winkel waar ik die waanzinnige handtas gezien had nog steeds dicht. (wat weer goed is voor ons budget).

De Burcht was te ver lopen dus dat stukje hebben we met de auto afgelegd. We kwamen uit bij een kerk ter ere van de heilige Margarita. Zij ligt hier in een glazen kist opgebaard. Ook alweer zo'n mooie kerk. Een kaarsje aangestoken voor Jasmijn en de pasgeboren Isabelle. Iedereen kan af en toe wel wat steun gebruiken uit onverwachte hoek. Vanaf hier met de auto naar de Burcht. De burcht zelf is niet zo heel erg indrukwekkend. MAAR de uitzichten die je hier hebt zijn de 3 euro entree meer dan waard. Een waanzinnig uitzicht over de vallei en het Lago Trasimeno.
De volgende stop was het middeleeuwse kasteel Castello di Montecchio echter de toegangsweg stopt en de klim leek veel te ver te zijn voor mijn "niet"-knie. (soms zit een kleine handicap bijzonder in de weg). En omdat we niet weten wat er te zien is buiten het uitzicht keren we weer om. Eerst eens uitzoeken of het de klim waard is. Terug naar ons Italiaanse thuis.

Volgens wikipedia:
Cortona is een van oorsprong Etruskische stad in de bergen van de provincie Arezzo, in de Italiaanse regio Toscane. De stad is gesticht op ťťn van de vroegst bewoonde heuvels van de provincie en met zijn reliŽfrijke straatjes vergelijkbaar met steden als Assisi en Volterra.

Cortona ligt niet ver van de grens tussen Toscane en UmbriŽ. In het westen spreidt zich onder het stadje het brede Valdichiana-dal uit met op de achtergrond de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata (1738 m.). Het in UmbriŽ gelegen Trasimeense Meer is te zien vanuit de hogere delen van de stad.

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Montecchio della Pozzanghera In de middeleeuwen had Cortona een machtige positie, wat heden ten dage nog te merken is aan de vele historische bouwwerken en monumenten zoals het dertiende-eeuwse Palazzo Communale (het stadhuis) en de indrukwekkende stadsmuur met torens en poorten. In het Palazzo Pretorio uit de dertiende eeuw bevindt zich het Museo dell'Academia Etrusca, dat een grote verzameling vondsten uit de Etruskische en de Romeinse tijd bezit, maar ook een collectie schilderijen, onder meer van Barnadino Pin≠turicchio en de uit Cortona afkomstige schilders Luca Signorelli, Pietro da Cortona en de twintigste-eeuwer Gino Severini.

Zoals de meeste Italiaanse steden heeft Cortona een aantal oude kerken. Vanuit religieus oogpunt is het slechts na een steile klim te bereiken Santuario di Santa Margarita het belangrijkste, al stamt het grotendeels uit de negentiende eeuw. Het heiligdom ontleent zijn faam aan de heilige Margarita van Cortona (ca. 1250-1297), de patrones van alle berouwvolle zondaars: zij wordt door rooms-katholieken uit de hele wereld vereerd. Haar gebalsemde lichaam is op het altaar voor iedereen te aanschouwen. Haar naam is ook verbonden aan de San Francesco, door de franciscanen gebouwd in 1245. In deze kerk ligt de renaissanceschilder Luca Signorelli begraven, een geboren Cortonees. Een derde kerk in Cortona is de Chiesa del Gesý ('Jezuskerk') uit de zestiende eeuw, waarin nu het Bisschoppelijk Museum gevestigd is, met werken van Fra Angelico, Duccio di Buoninsegna, Ambrogio Lorenzetti en Luca Signorelli.

Vlak buiten de stadsmuren ligt de Madonna del Calcinaio ('Madonna van de Kalkgroeve'), ontworpen door de renaissance-architect Francesco di Giorgio Martini in 1484.

Zoals bij veel steden in de omgeving ligt op het hoogste punt van Cortona een sterke burcht. Deze, de Fortezza Medicea di Girifalco ('Giervalk-burcht van de Medici') werd aangelegd rond 1550 door Cosimo I de' Medici.

Kaart met dank aan http://www.planetware.com/i/map/I/cortona-map.jpg
http://www.cortonaweb.net/eng/guida/ Text met dank aan:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cortona
Opdateret d. 12.8.2018