Spijks.com


De nieuwe Privacy wetgeving is een goed moment om alles wat van mij ergens online zwerft eens te bekijken en samen te voegen. .

Deze verhuizing gaat nogal wat voeten in de aarde hebben. Alle pagina'sen producten moeten bekeken en waar nodig aangepast worden worden.
Spijks Blog | Spijks Vintage Kitchen & Tableware Shop


Het zal niet snel gaan maar alles krijg weer een plekje op termijn.

Met vriendelijke groet

Spijks.com


Spijks Reizen Frankrijk De slag om de Somme Wereld Oorlog I Picardie

Picardie, de slag om de Somme

klik hier voor het complete fotoalbum van deze dag

Picardie, toen wij onze reisplannen maakten, leek het een goed idee om via dit gebied te rijden, er een dag voor uit te trekken. Dit was een zware misrekening. Dit gebied heeft veel te bieden. Daar onze reis in het teken van de 1e Wereld oorlog stond, was ons bezoek hierop gebaseerd. Er is in het gebied van de Somme zo veel gebeurd dat het onmogelijk is dit in een dag te bekijken. We hebben het dus gedaan als een soort Japanner die Europa in 4 dagen bezoekt. Korte verblijven en bezoekjes. We gaan zeker nog een keer terug.

18 augustus 2007 Strijd om de Somme.

Frankrijk Picardie Zonsopkomst over de Somme Valei Frankrijk Somme Monument Boursies Frankrijk Picardie Louveral Memorial

Om 4 uur ging de wekker en om 5 uur zaten we in de auto. Vanaf de autoweg, richting Parijs, de Rue de Bapaume(D-630) genomen in richting van Bapaume.

Om 8 uur kwamen we de eerste gedenksteen van deze dag tegen. Voordat je Boursies in rijdt staat op de heuvel een kappelletje. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Als je, zoals wij, bij zonsopgang daar bent geeft dat toch prachtige vergezichten.


In Boursies zelf staat een monument voor die inwoners van dit dorp die hun leven gegeven hadden tijdens de Grote Oorlog. Hierna volgde nog een veelheid aan gedenkstenen en begraafplaatsen. Omdat we deze reis maar een dag hebben staan de grote gedenkplaatsen vandaag op de planning. Verder wat we onderweg tegen komen.

In Louveral staat een monument met ernaast een kleine begraafplaats voor de Britse Militairen die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereld oorlog. Zomaar uit het niets een indrukwekkend monument langs de weg. 7000 Britse soldaten zijn gevallen tijdens de Battle of Cambrai.

Britse Begraafplaats Cambrai Begraafplaats langs de D929 Klaproos herdenkteken

Via Bapaume Centre, waar een mooi beeld van een soldaat staat, de Beroemde D-929 richting Albert genomen. Direct alweer een volgende Britse begraafplaats.

Frankrijk Picardie Somme Warlen Court British Memorial Frankrijk Picardie Somme Warlen Court British Memorial Frankrijk Picardie Somme Warlen Court British Memorial

Even verder langs de weg zien we het eerste monument wat behoort bij de "poppie" route. Het Butte de Warlencourt. Net even van de weg af, ligt een bosje met een hek eromheen. Bij de ingang wordt de bezoeker gewaarschuwd dat het gevaarlijke terrein is. Wij bedachten dat als je op platgetreden paden blijft dat er weinig kan gebeuren. Het is een kleine klim. Maar boven staat een kleine gedenksteen. Indrukwekkender zijn de 6 keien in de grond in de vorm van een kruis.


Frankrijk Picardie Somme Warlen Court British Memorial Frankrijk Picardie Monument ter nagedachtenis van de eerste inzet van tanks in de Eerste Wereld Oorlog Frankrijk Picardie Routebordje wegwijzer

Even verderop vind je het monument voor de gevallen Australische soldaten. Dit is een eenvoudige gedenkplaats. Zomaar langs de weg.

Aan de ander kant van de weg ligt een monument ter nagedachtenis aan de eerste inzet van tanks in de Eerste Wereld Oorlog. Hiermee is een begin gemaakt van een "nieuwe" manier van Oorlogsvoering

Frankrijk_Picardie_Somme_Thiepal_British_Memorial Frankrijk_Picardie_Somme_Thiepal_British_Memorial Frankrijk_Picardie_Somme_Thiepal_British_Memorial

Frankrijk_Picardie_Somme_Thiepal_British_Memorial Frankrijk_Picardie_Somme_Thiepal_British_Memorial Frankrijk_Picardie_Somme_Thiepal_British_Memorial

De weg vervolgd naar Pozieres. En daar de borden Thiepval (aan de D73) gevolgd, Al van ver zie je het monument liggen. Echter je hebt geen idee hoeveel indruk een stapel bakstenen op een mens kan maken. De route erheen was al symbolisch. De hele weg stonden er in de berm bloeiende rode klaprozen (Poppies).

Toen wij aankamen bij Thiepval was het bezoekers centrum nog gesloten (Dit gaat pas open om 10.00 uur). We zijn direct doorgelopen. En net als bij zoveel grote oorlogsmonumenten. Loop je eerst het terrein op en om de hoek doemt dan het monument op. Het moment is bouwkundig gezien misschien buiten proportie maar in verhouding tot alle doden die in de driehoek Peronne, Albert, Bapaume gevallen zijn, had het nog veel meer buiten proportie mogen zijn.

Er overvalt je een overweldigende vorm van stilte en respect. Alle jonge jongens die hier gevochten hebben, en wiens namen nu gebeiteld zijn in de pilaren van dit monument. En tot op de dag van vandaag worden er nog namen toegevoegd. Nog altijd worden er resten gevonden of geidentificeerd. Achter het monument ligt een bescheiden begraafplaats.

Het monument op zich is indrukwekkend. En omdat dat in eerste instantie al je aandacht opeist. Let je pas later op ander kleinere dingen. En de kleine houten kruisjes met klaproos die geplaatst zijn bij de bomen in het bos rond het monument, laten je nadenken.

Volgens de geschiedenis boeken is dit de plek waar het meeste bloed vergoten is van alle veldslagen in de Eerste en Tweede Wereld Oorlog.

Frankrijk Picardie Somme Beaumont Hamel Newfounland Memorial Eerste Wereld Oorlog Frankrijk Picardie Somme Beaumont Hamel Newfounland Memorial Eerste Wereld Oorlog Frankrijk Picardie Somme Beaumont Hamel Newfounland Memorial Eerste Wereld Oorlog

Frankrijk Picardie Somme Beaumont Hamel Newfounland Memorial Eerste Wereld Oorlog Frankrijk Picardie Somme Beaumont Hamel Newfounland Memorial Eerste Wereld Oorlog Frankrijk Picardie Somme Beaumont Hamel Newfounland Memorial Eerste Wereld Oorlog

Vanuit hier naar het Canadese "New Foundland Memoriaal" gereden bij Beaumont-Hamel. Dit is een groot park waar de enig overgebleven, intact zijnde, loopgraven van dit gebied behouden worden voor volgende generaties. Het is een pittige wandeling. Doordat het een zodanig goed beeld geeft hoe een loopgravenoorlog zich afspeelde, je er een veel beter een beeld van kan vormen, meer dan de moeite waard. Op het terrein liggen ook een aantal monumenten en bescheiden begraafplaatsen. Toen wij er waren was er ook een mooie expositie in het bezoekers centrum.

Hierna was het plan om naar Orville te rijden voor de grote krater. Echter hier houden de borden met poppies opeens op (of wij hebben niet zo goed opgelet.) Dus maar zelf een plan getrokken en richting Longue gereden. ook hier weer een grote begraafplaats. Helaas hebben we geen tijd om alles te bezoeken vandaag. De D-917 genomen richting Peronne.

Frankrijk Eerste Wereld Oorlog Picardie Somme Rancour Begraafplaats Frankrijk Eerste Wereld Oorlog Picardie Somme Rancour Begraafplaats Frankrijk Eerste Wereld Oorlog Picardie Somme Rancour Begraafplaats

Onderweg kwamen we langs de grote Franse begraafplaats in Rancour. Even verderop ligt een monument ter ere van Maarschalk Foch.

Omdat de dag al aardig begon op te schieten kregen we toch wel wat honger. In Peronne gewoon even een "Sandwich Jambon" gegeten en op zoek gegaan naar het l'Historial Musée de la Grande Guerre.

Dit bleek ondanks alle borden langs de weg een bijna onmogelijke opgave. Opeens doemde het voor ons op, op het marktplein van Perrone (de hoofdweg door Peronne). Bij dit indrukwekkende fort aangekomen waren onze verwachtingen hoog. Met het bezoek aan het Memoriaal van Caen in Normandië in het achter hoofd, en na 15.00 euro voor 2 personen hebben betaald, gingen we naar binnen. Met een behoorlijke deceptie kwamen we nog geen uur later weer buiten. Het is allemaal mooi en verzorgd. Maar het voegt weinig toe aan de kennis die wij al hebben van de Eerste Wereld Oorlog. Weinig verdiepend. Er was op dit moment een tentoonstelling over dieren en oorlog. Voor ouders die hun kinderen iets willen leren over de Eerste Wereld Oorlog is dit een museum die alle schokkende feiten niet laat zien.

Frankrijk Eerste Wereld Oorlog Peronnen Compienge Le memorial de Armitice Clarice Frankrijk Eerste Wereld Oorlog Peronnen Compienge Le memorial de Armitice Clarice Maarschalk Foch Frankrijk Eerste Wereld Oorlog Peronnen Compienge Le memorial de Armitice Clarice

Omdat het op onze weg naar Verdun lag, richting Compienge gereden voor Le Mémorial de Armitice Clarice. Het rangeerterrein en beeld van Maarschalk Foch waren te zien. Echter het museum was potdicht. Terug bij de auto voor de zekerheid nog maar eens de folder die we bij het museum gevonden hadden bekeken. Het zou tot 18.00 uur open zijn. Mijn horloge vertelde me dat het echt pas 4 uur was. Maar alles was potdicht. Meerdere mensen die er aanwezig waren voelde dezelfde teleurstelling als wij .

Onze eerste dag zat er op. Op naar Romange sous Montfaucon.
Opdateret d. 12.8.2018