Spijks.com


De nieuwe Privacy wetgeving is een goed moment om alles wat van mij ergens online zwerft eens te bekijken en samen te voegen. .

Deze verhuizing gaat nogal wat voeten in de aarde hebben. Alle pagina'sen producten moeten bekeken en waar nodig aangepast worden worden.
Spijks Blog | Spijks Vintage Kitchen & Tableware Shop


Het zal niet snel gaan maar alles krijg weer een plekje op termijn.

Met vriendelijke groet

Spijks.com


Spijks Reizen In de voetstappen van de Eerste Wereld Oorlog Verdun en omgeving Dag 1

Fotoverslag Frankrijk Slag om Verdun Dag 1

Reisverslag Dag 1

19 augustus 2007 Omgeving Varennes s Argonne

Romange sous Monfaucon, Rancourt, Abri de Malancourt, KaiserTunnel, Butte de Vauqois, Abri Kronprinz, Pennsylvania Monument Varennes s Argonne, Le Mort Homme, Franse Begraafplaats Esne, Village Detruit Crudiere, Cote 304.

Romange sous Monfaucon Amerikaanse begraafplaats.

Zoals alle Amerikaanse Oorlogsbegraafplaatsen is ook deze in Romange Sous Monfaucon een prachtige, mooi onderhouden, serene plek. Meer informatie vind je op de website Door het weer zijn wij weer snel verder getrokken. Later in de week zijn we hier nog een keer terug gekomen om het monument te bezichtigen.

Frankrijk Lotharingen Verdun Eerste Wereld Oorlog Romange sous Manfaucon Amerikaanse Begraafplaats Frankrijk Lotharingen Verdun Eerste Wereld Oorlog Romange sous Manfaucon Amerikaanse Begraafplaats Frankrijk Lotharingen Verdun Eerste Wereld Oorlog Romange sous Manfaucon Amerikaanse Begraafplaats

Butte Vauquois

1 rue d'Orleans 55270 Vauquois Gratis toegankelijk. Website Volg de borden vanaf Varennes s Argonne (Route Meuse Memoire 14-18)

De heuvel van Vauquois is de hoogste in het gebied ten westen van de Argonnen en biedt een onbelemmerd uitzicht naar alle richtingen

Vanaf 24 september 1914 bezetten de Duitsers deze Heuvel en maakte het een vesting.

Op 4 maart 1915 nemen de Fransen de heuvel na meerder pogingen weer in. Hiermee is de stelling oorlog om de Butte Vauquois begonnen. De Soldaten graven zich in en graven kilometers lange gangen en zijlinies om in het vijandelijke netwerk te kunnen infiltreren en de vijand zoveel mogelijk uit te schakelen met enorme hoeveelheden explosieven. De Heuvel veranderd in een waar mierennest. Meer dan 17 km gangen, putten en zijlinies.

Onder de heuvel van Vauquois werd een gruwelijke mijnenoorlog uitgevochten: tijdens de oorlog zijn er 519 explosies geteld (199 aan de Duitse kant en 320 aan Franse zijde). De mijnen werden dieper en dieper met steeds grotere ladingen explosieven. Op 14 mei 1916 lieten de Duitsers een mijn van naar schatting 60 ton exploderen waarbij 108 slachtoffers vielen en de gehele westkant van de heuvel werd weggeslagen. Het was een strijd die uitsluitend was gericht op wederzijdse vernietiging zonder dat er uitzicht bestond op een doorbraak van de linies. Uiteindelijk is de Heuvel door de Amerikanen bevrijd.

De Sporen van het geweld zijn nog steeds goed zichtbaar en de Butte Vauqois is goed geconserveerd. Toevallig was de beheerder van het kleine maar indrukwekkende museum even aanwezig zodat wij een kijkje hebben kunnen nemen. Neem de tijd om even naar de satelliet foto van vlak na de aanvallen te kijken en laat het geweld wat hier plaats gevonden heeft op je inwerken.

Meer foto's zijn terug te vinden in het Fotoalbum van deze dag.

Pennsylvania Monument Varennes s Argonne

Het Pennsylvania State Memorial in Varennes, gebouwd in 1927 (ontwerp Paul Philippe Cret). Het is gebouwd boven op de aanwezige Duitse bunkers. Typisch Amerikaans. Het lijkt enorm door dat het ingebouwd is tussen de huizen van het dorp. Het uitzicht vanaf het monument op de velden erachter is magnifique.

Meer foto's zijn terug te vinden in het Fotoalbum van deze dag.

De Kaisertunnel

Websites: Nederlandstalige website over deze Tunnel,

Kaiser Tunnel op Forum over de Eerste Wereld Oorlog Hier vind je heel veel informatie. Volg de borden van de route Meuse Memoire 14-18 vanaf Varenne s Argonne

De Kaiser Tunnel bestaat uit 3 verschillende gangen.Aan het eind van 1915 evolueerde de oorlog van een oorlog boven de grond naar een ondergrondse oorlog. Naar verluid zijn er 11 Duitse en 13 Franse tunnels onder het gebied gegraven. Door de ondergrond van "Graize" een steensoort die maar op enkele plaatsen op deze aardbol te vinden is, is de grond geschikt voor betunneling. De Kaisertunnel is eigenlijk een serie van 3 tunnels die in elkaars verlengde liggen. Verbinding- of Bataljons tunnel (zuiden) Kaisertunnel (midden dicht bij de het front) Ortlieb tunnel (noorden) Dit zou een tunnel zijn met verbinding naar de Abri Kronprinz (schuilplaats van de kroonprins. Echter dit lijkt onwaarschijnlijk vanwegen de afstand.

Vanaf het eind van November 1915 tot feb-maart 1916 is de tunnel gegraven. In eerste instantie geheel met de hand en na plaatsing van de electrische installatie machinaal. Iedere 1.5 meter werd er een houten stud geplaatst voor de stevigheid. De hoofdtunnel is 350Meter lang en beslaat een gebied vam 455 meter en was bedoeld als een verbindingstunnel tussen de achterhoede en de front linie. In tegenstelling tot de rechte Franse Tunnels. Zit in Duitse Tunnels een S vorm. Dit weerhoud de vijand van recht door de tunnel schieten. en Reduceerd schokgolven van ontploffingen. De tunnel was meer dan 2 jaar in gebruik. op 24 sept 1918 trokken de Duitsers zich terug en zij hebben grote delen van de tunnel en de vele in en uitgangen bij vertrek opgeblazen. Uitgegraven in klei en kalksteen is de Tunnel een bewijs van de ondergrondse installaties en handelingen die plaats vonden in dit gebied. Enkele faciliteiten zijn bewaard gebleven en te bezoeken. Zoals de ziekenzaal en operatie zaal, communicatie centrum, In de bossen rond de Kaizer tunnel is een wandelroute uitgezet die langs loopgraven en tunnels voert. Ook passeer je dan het Haute Chevauchee Ossuary.

Ieder laatste zondag van de maand worden er rondleidingen gegeven. Toevallig dat de eigenaren van ons vakantiehuisje wisten dat er vandaag ook rondleidingen zouden zijn. De auto op de parkeerplek gezet en een moment stil gestaan bij het Ossuare. De 1/2 kilometer terug gelopen naar het bezoekerscentrum ( er is een kleine parkeerplaats bijna voor de deur vooral handig voor motoren). Wij kwamen net op tijd aan. En hadden iemand in de groep die het Frans een beetje kon vertalen, samen met mijn eigen kennis van de franse taal, was het goed te volgen voor de Belgische Nederlandse en Engelse groep. De gids was hier en daar een beetje erg lang van stof en het verhaal kwam op mij een beetje "gekleurd" over. Desalnietemin is een bezoek aan deze tunnel is echt de moeite waard. Alleen al om te ervaren wat de vochtigheid van zo'n tunnel met je doet. Na een paar uur merk je dat al. Laat staan dat je er maanden moet verblijven. Of dat je er weken tussen de klamme lakens van de ziekenboeg moet liggen.


Meer foto's zijn terug te vinden in het Fotoalbum van deze dag.

Abri Kronprinz

Op de weg naar de Kaisertunnel, in het Bois de la Grurie, kom je het bordje tegen langs de weg Abri Kronprinz. Op het eerste gezicht gewoon een stukje bos met een bordje. Echter als je het bos inloopt en je kijkt na een tijdje achter je dan zie je wat hier aan de hand is. Hier staan diverse ingangen van tunnelsen/of bunkers. Kroonprins Willem II van Duitsland voerde vanuit zijn bunker het vijfde leger aan. Het stukje bos, is wat het is. Geen opsmuk, geen borden. Stilte en bos. En omdat het een van onze eerst bezochte plaatsen was. Op dat moment indrukwekkend.


Meer foto's zijn terug te vinden in het Fotoalbum van deze dag.

Esnes en Argonne Malancourt Franse Begraafplaats

Nécropole Nationale Esnes-Malancourt / French War Cemetery Esnes-Malancourt expeditieverdun.nl/

Langs de Route, in de rust van de omliggende, weilanden tref je de Franse Begraafplaats van Esnes en Argonne aan. Een mooie serene plek.

De gedenkstenen zijn per 2 rug aan rug geplaatst. Pas als je dat opvalt realiseer je je hoeveel mensen hier begraven zijn. En zijn 3661 individuele graven en nog een 3000 slachtoffers worden herdacht bij het Ossuaries (grafmonument)

Le Morte Homme Cote 304

Websites: http://home.planet.nl/~cosse001/homme.html expeditieverdun.nl

De Mort Homme (letterlijk "Dode Man", een naam die overigens niets met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. De heuvel dankt zijn naam aan een reiziger die al ver voor de Eerste Wereld Oorlog probeerde in een sneeuwstom de heuvel over te steken en hierbij het leven liet) was de hoogste heuvel ten noordwesten van Verdun. Wie dit punt bezette, kon het terrein in de omgeving beheersen. Het is dan ook één van de zwaarst bevochten plaatsen in de Slag om Verdun geweest. In mei 1916 viel de heuvel uiteindelijk in Duitse hadden.

De slag om Le Mort Homme de Cote 304 zijn zo enorm van omvang geweest dat een verkorte samenvatting geen goed idee is. Lees de webpagina's die ik er over gevonden heb en vorm je zelf een beeld

Village Detruits Cumières

Websites:
Franse website over de verdwenen dorpen http://www.lesvillagesdetruits.fr/

De Mort-Homme ligt in het Franse dorp Cumières-le-Mort-Homme. Het is een dorp wat officieel geen inwoners meer heeft. Tijdens de de Slag om Verdun is het dorp geheel van de kaart geveegd. Wat rest zijn bodjes en een monument

Dit was het eerste dorp wat door de verwoestingde frontlinie van de Eerste Wereld Oorlog verzwolgen werd. Er bleef letterlijk niets van over.

Abri de Malancourt

De strijd van Malancourt-Haucourt bij aanvang waren er 1800 soldaten. Erna waren er nog maar 80 overlevenden.

Village Detruit Haucourt

Dit bord is alles wat er nog resteert van het dorp Rancourt

Opdateret d. 12.8.2018